Categories: İncelemeYaşam

Bağışıklık Sistemi Nasıl Anlıyor ?

Bağışıklık Sistemi , Bakterilerin Kendi Aralarındaki Sinyalleri Dinliyor

Bağışıklık sistemimizin zayıflaması, hastalanmamıza sebep olabiliyor ancak vücudumuz, gördüğümüz ve göremediğimiz savunma kalkanlarıyla korunuyor. Bunlardan bir tanesi de bağışıklık sistemimizde bulunuyor.

Tek bir bakteri, enfeksiyon oluşumuna sebep olmaz ve mikroplar genellikle ekip olarak çalışır. Bazı türler, moleküler sinyaller gönderip alarak etraflarında kaç bakteri olduğunu takip edebilir ve bu sürece çoğunluğu algılama adı verilir.

Çoğunluğu algılamaya dayanan bir tür olan P. aeruginosa;bitkilerde, hayvanlarda ve hatta fırsat bulunduğunda insanlarda hastalığa sebep olan ve enfekte eden bir patojen. Bu tür; yanan kişilerde, kistik fibrozu olan bireylerde ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflayan insanlarda hastalığa ve ölüme sebep oluyor. Ayrıca hastanelerde oluşan enfeksiyonlar olan nozokomiyal enfeksiyonlara da fazlaca katkıda bulunuyor. Tabii tahmin edebileceğiniz gibi birçok antibiyotik sınıfına da dirençli.

AhR Proteini ve Bağışıklık Sistemi:

AhR proteini; insan hücresinin dışında bulunan, dış molekülleri sezebilen bir proteindir. Bu protein, ilk başta diyoksin gibi sentetik bileşenlerin zehirli etkilerini iyileştiren bir reseptör olarak tanımlanmıştı ancak 2014 yılında yapılan bir çalışmada çoğunluğu algılama sinyallerini tanıdığı ve yok ettiği de bulundu. Bu durumda zehirliliği iyileştirmiyordu ancak bakteriyel enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisini sıralıyordu.

Yapılan yeni bir çalışmada ise AhR’nin sadece çoğunluğu algılama sinyallerini tanımadığı ayrıca seviyelerini de gözlemlediği ortaya konuldu. Bazı çoğunluğu algılama sinyalleri AhR’yi aktive ediyor ve bağışıklık tepkisinin, bakterinin ne yaptığına göre ayarlama yapmasına izin veriyor.

Yeni Bir Aşı

Bağışıklık Sistemine Kanser Hücrelerini Fark Etmeyi Öğretiyor

Bu aslında vücut için oldukça önemli. Bağışıklık tepkisi, konağa en az enfeksiyon kadar zarar verebilir. AhR, konağın tüm enerjisini ve kaynağını enfeksiyonu temizlemek için kullanmasının önüne geçmiş oluyor. Çalışmanın önümüzdeki günlerde nelere gebe olduğunu hep birlikte göreceğiz.

İlayda DOĞANELİ ŞAŞKIN

Recent Posts

Süreç Nasıl İlerliyor? Ms Detayları..

Ms ile ilgili serüvenden önce geçirdiğim acil ameliyat sonrasında önceden var olan sağ elim, sağ kolum tutmuyor ve konuşamıyorum şikayetlerim…

01/09/2023

MS NEDİR, ETKİLERİ NELERDİR?

Merkezi sinir sistemi, çevreden gelen uyarımları değerlendirme ve bunlara fiziksel yanıt vermenin yanı sıra, tüm  sosyal ilişkilerimizin de temel yönlendiricisidir. Ms…

31/08/2023

Uzmanlara göre iklim kriziyle mücadele için karbon yakalama teknolojilerine daha fazla yeni yatırım yapılmalı

İklim uzmanlarının hazırladığı yeni bir rapora göre, küresel ısınmaya neden olan atmosferdeki karbondioksiti (CO2) yakalamak için kullanılan teknolojilerinin daha hızlı…

06/04/2023

Google 'dan tehdit: Men ederiz!

Google, Avustralya hükümetinin dijital devlerin haber içerikleri için ödeme yapmasını öngören yasa tasarısının önünü kesme çabalarına devam ediyor. Şirket, tasarının…

10/05/2022

Dünyaca Ünlü Marka Telefon Üretmeyecek mi ?

Elektronik, cep telefonu ve petrokimya markası LG akıllı telefon pazarından çekiliyor. Özellikle 2013 yılında çıkarttığı G2 telefon modeliyle bir döneme…

24/01/2021

Kablosuz Şarj Teknolojisi

Kablosuz şarj teknolojisi dediğimiz şey manyetik indüksiyon yoluyla elektrik aktarımı yapıyor. İndüksiyon bobini ile donatılmış şarj cihazı manyetik bir alan yaratıyor ve…

12/12/2020