Categories: Bilimİnceleme

Antarktika'daki bilim insanlarının beyni 'monotonluktan' küçüldü

AA ve Dış Kaynaklar
Antarktika ‘da araştırma yapan bilim insanlarının, uzun süre kalabalıktan uzak ve izole bir yaşam sürmelerine bağlı olarak beyinlerinin küçüldüğü açıklandı.

Araştırma Neumayer III Kutup Araştırma İstasyonu’na keşif amacıyla giden 9 kişi üzerinden gerçekleştirildi.

New England Journal of Medicine’da yer akan makaleye göre kendileri dışında canlı olarak yalnızca penguen gören 9 bilim insanının görev öncesi MR’ları çekildi.

14 ay sonra bilim insanları görevden döndü ve tekrar MR’ları çekildi.

İki veri karşılaştırıldığında kişilerin beyninin bazı kısımlarında görev süresince küçülmeler olduğu tespit edildi.
Araştırmada, en fazla küçülmenin hafıza ve yön bulmada önemli bölge olan hipokampusta olduğu görüldü.

Ayrıca protein seviyelerinde de azalma görüldüğü bunun da beynin küçülmesiyle bağlantılı olabileceği ifade edildi.

Araştırma henüz bir tez aşamasında olsa da sonuçların, monoton hayatın beyin fonksiyonlarını etkilediği görüşünü teyit ettiği belirtiliyor.

Türkiye’de bilim insanları ile durum

Antartika seferinden bilim insanları ‘iklim değişikliği’ mesajlarıyla dönmüşlerdi.

“Bilim insanlarımız, bize iklim değişikliğiyle ilgili çok ciddi mesajlar getirdi. “Son 15-20 yıldır deniz buzuyla kaplı deniz alanlarının açıldığına şahit olduk.” açıklamalarını TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Özsoy Türk ekibimiz döndüğünde gerçekleştirmişti. “Bundan dolayı gemi üzerinde 5-6 günde geçilecek rota 12 saatte geçildi. Bunlar bir anlamda üzücü olsa da bizim ekibimizin buna şahit olması ve sahada bu çalışmaları yapması bizim için gurur verici”

Antarktika’da bilimsel çalışma gerçekleştirmenin doğa şartlarından dolayı çok zor olduğuna işaret etmişti. Başar, “Bilim insanlarının bu zorlu şartlarda çalışmaya iten motivasyon ise insanlığa sunduğu bilimsel veriler oluyor. “Biz de ülkemize yakışır bir şekilde seferimizi tamamladık ve gelecek yıl ki seferimizin hazırlıklarına bu gün itibarıyla başlamış olduk.”

İlayda DOĞANELİ ŞAŞKIN

Recent Posts

Süreç Nasıl İlerliyor? Ms Detayları..

Ms ile ilgili serüvenden önce geçirdiğim acil ameliyat sonrasında önceden var olan sağ elim, sağ kolum tutmuyor ve konuşamıyorum şikayetlerim…

01/09/2023

MS NEDİR, ETKİLERİ NELERDİR?

Merkezi sinir sistemi, çevreden gelen uyarımları değerlendirme ve bunlara fiziksel yanıt vermenin yanı sıra, tüm  sosyal ilişkilerimizin de temel yönlendiricisidir. Ms…

31/08/2023

Uzmanlara göre iklim kriziyle mücadele için karbon yakalama teknolojilerine daha fazla yeni yatırım yapılmalı

İklim uzmanlarının hazırladığı yeni bir rapora göre, küresel ısınmaya neden olan atmosferdeki karbondioksiti (CO2) yakalamak için kullanılan teknolojilerinin daha hızlı…

06/04/2023

Google 'dan tehdit: Men ederiz!

Google, Avustralya hükümetinin dijital devlerin haber içerikleri için ödeme yapmasını öngören yasa tasarısının önünü kesme çabalarına devam ediyor. Şirket, tasarının…

10/05/2022

Dünyaca Ünlü Marka Telefon Üretmeyecek mi ?

Elektronik, cep telefonu ve petrokimya markası LG akıllı telefon pazarından çekiliyor. Özellikle 2013 yılında çıkarttığı G2 telefon modeliyle bir döneme…

24/01/2021

Kablosuz Şarj Teknolojisi

Kablosuz şarj teknolojisi dediğimiz şey manyetik indüksiyon yoluyla elektrik aktarımı yapıyor. İndüksiyon bobini ile donatılmış şarj cihazı manyetik bir alan yaratıyor ve…

12/12/2020