HAVELSAN’dan Denizaltı Başarısı

denizaltı

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına yönelik proje kapsamında, ilk denizaltı için DBDS geliştirmesi 2011 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. Sistemlerin geliştirme, üretim ve testleri için HAVELSAN’da 9 yılda yaklaşık 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi emek verdi.

Son fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, TCG PiriReis, TCG HızırReis, TCG MuratReis, TCG AydınReis, TGC SeydialiReis ve TCG SelmanReis denizaltılarının denizaltı bilgi dağıtım sistemlerini tamamlandı.

Yeni Tip Denizaltı Projesinde havadan bağımsız tahrik sistemli 6 adet denizaltının Gölcük Tersanesi Komutanlığında azami ölçüde Türk sanayi katılımı ile tamamlanması hedefleniyor. Denizaltının kalbi olarak nitelendirilen DBDS, denizaltı harekât ortamının çok zorlu kriterlerini karşılamak üzere, HAVELSAN’ın özgün ürünü olarak geliştirildi. DBDS, yeni eklenen kabiliyetleriyle, dünya genelindeki benzerlerinin önüne geçmeyi de başardı.

Deniz Komutanlığı’nın DBDS ile bütünleşik bir veri kayıt sistemi tasarlandı, yeni fonksiyonlara ait donanım, yazılım güncellemeleri zamanında bitirildi. Geçmiş dönemde yabancı firmalardan temin edilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemleri, HAVELSAN mühendisleri tarafından ihtiyaçlara göre geliştirilebilir ve yenilikler kolaylıkla sisteme eklenebilir duruma getirildi.

Silah, sensör ve Komuta Kontrol Sisteminden oluşan Denizaltı Savaş Sisteminin entegrasyonunda kilit rol oynayan DBDS’nin veri akışını yedekli ve kesintisiz olarak sağlaması sayesinde REİS sınıfı denizaltıların daha emniyetli seyir yapması ve harekât görevlerini en etkin şekilde icra etmesi mümkün olacak. Yeni Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi özellikleri ile harekât sırasında sistem üzerinden akan tüm görev kritik verilerin en az 50 gün süre ile kesintisiz olarak kaydedilmesi ve depolanması sağlanabilecek. Ayrıca harekâtta kaydedilen önemli verilerinin gemide veya sahilde incelenebilmesine de imkân sağlanacak.

2019 yılında, gelişmiş özellikleri ile yabancı denizaltı inşa ve modernizasyon programlarının dikkatini çeken DBDS’nin, Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde mevcut AGOSTA sınıfı denizaltıların modernizasyonunda kullanılmasına da karar verildi. Fabrika ve Liman Kabul Testleri başarıyla tamamlanan projede Deniz Kabul Testi aşamasına gelindi. Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, özgün tasarım çalışmaları sonucu ürettiği ve 2012 yılında TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık yarışmasında birinci oldu. 2013 yılında ise patenti alınan Gemi Veri Dağıtım Sistemleri ürün ailesinin üçüncü üyesidir. Ayrıca DBDS, bir HAVELSAN markası olarak Türk Patent Enstitüsüne 2014 yılı içinde tescil ettirilmiştir.

Tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sisteminde DBDS sözleşmesi kapsamında %70 olarak öngörülen yerli katkı payı, bugün %75 seviyesine yaklaştı.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2020-05-23 10:29:30Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Denizaltı gemisindeki zorlu çevre koşullarında kullanılacağı için uzun ve kapsamlı dayanıklılık testlerine tabi tutulan DBDS, tüm testlerden başarı ile geçti.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, ülkemizin en önemli savunma projelerinden biri olan Yeni Tip (REİS Sınıfı) Denizaltı programı için HAVELSAN tarafından gerçekleştirilen üç proje paketinden biridir.

DBDS projesi, biri Karaya Konuşlu Test Ortamında, altı adedi denizaltılarda olmak üzere toplam yedi set sistem üretimini kapsamaktadır. HAVELSAN, Savaş Yönetim sistemi kapsamında dokuz iş paketi ve Mk.48 torpido entegrasyonu ile de ayrıca yerli katkı sağlamaktadır. Havadan Bağımsız Tahrik teknolojisi ile üretilmekte olan denizaltı gemileri bitirildiğinde kritik olan Savaş Yönetim, Bilgi Dağıtım ve Torpido Atış Kontrol Sistemlerinde HAVELSAN’ın yaratıcı, özverili ve yetenekli mühendislerinin emeği olacak.

HAVELSAN, kaliteli işgücü gerektiren sualtı teknolojileri alanında hem son derece yüksek teknoloji hem de ekonomimize önemli bir kaynak tasarrufu sağlamaktadır. Ülke olarak Milli Denizaltıyı geliştireceğimiz yakın gelecekte HAVELSAN’ın bugünkü yatırımları, savunma sanayimize olduğu kadar milli ekonomimize de katkıda bulunacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda MELTEM, GENESİS, YTKB ve MİLGEM gibi büyük ve önemli projeleri tamamlayan ve hepsinde de başarıya imza atan HAVELSAN; bu projesi ile deniz projelerindeki bu başarılarını daha da ileriye götürebileceğini ve özgün tasarım ve ürünlerini yurtdışında da pazarlayabileceğini göstermiştir.

Bir cevap yazın