Elektrikli araçlara Türkiye hazır mı?

Kaçınılmaz bir gerçek olan elektrikli otomobillere ülkemiz sizce ne kadar hazırlıklı ? Kullanıcılara yeterince altyapı ve imkanlar sağlanıyor mu ? Dev markalar elektrikli araçlar konusunda neler yapıyor? Bu yazımızda kaçınılmaz geleceğimiz olan elektrikli araçların ülkemizdeki geleceği hakkında konuşmak istedik.

Her zaman söylendiği gibi, bir gün fosil yakıtlar elbette tükenecek ve yerini alternatif yakıtlarla çalışan araçlar alacak. Bu doğru. Ancak görünüşe göre çoğu ülke bu durumu beklemeyecek. Öyle ki dünyanın en büyük metropollerin bazılarında 2025 yılına girildiğinde tüm içten yanmalı motorlu otomobillerin bile kullanımı yasaklanacak. Dizel otomobillerin ise bazı merkezlerde şimdiden kullanımının yasaklandığını biliyoruz.

Paris iklim anlaşmasının en çok etkilediği sektörlerin başında otomotiv ve ulaşım geliyor. Ülkelerin gelecek için sürdürülebilir bir çevre oluşturma bilincinin oturmasıyla otomobil sektörü tamamen elektrikli,hibrit ve plug in hibrit modeller üzerine yoğunlaşmış durumda. Dev markaların elektrikli araç pazarında pay sahibi olmak için peş peşe yeni modeller çıkardığını görüyoruz. Kısaca dünya kendini elektrik motorlu araçlara hazırlıyor.

Peki Türkiye’de durum ne?

Toyota’nın Türkiye ve Japonya’daki fabrikalarında üretilen kompakt SUV modeli Toyota C-HR Hybrid, 2018 yılında dünyanın en çok tercih edilen hibrit otomobil modeli olmayı başardı.

Ekonomik sebeplerden dolayı daralan otomotiv sektörümüze rağmen 2019 yılını pozitif yönde geçirmeyi başaran nadir pazarlardan biri de hibrit ve elektrikli otomobiller. ODD’nin yayınladığı veriler incelendiğinde ağustos ayının sonunda hibrit otomobil satışları 6000’i aşarken, tamamen elektrikli araçlar ise 100 adetlik satışı geçtiği gözlemlendi. Ülkemizde hibrit otomobil pazarının yüzde 95’inden fazlasına sahip olan en başarılı marka ise Toyota oldu.

Ülkemizin altyapısının yeterliliğini inceleyecek olursak, bu durum tam olarak bir soru işareti. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği’nin verilerine göre ülkemizdeki şarj soketi sayısı 582 adete yükselmiş ve resmi olmayan verilere göre ise Türkiye içerisinde toplamda 104 adet elektrikli şarj istasyonu bulunduğu söyleniyor. Bunlardan 80 tanesi, Enerjisa’nın elektrikli şarj istasyonu girişimi olan EŞARJ’lardan oluşuyor.

Şimdilik altyapımızın yetersiz olduğu ortada. Ancak ülkemizde elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla altyapının daha da gelişeceğini umuyoruz. Gelecekte bizi nelerin beklediğini hep beraber göreceğiz.

Bir cevap yazın