Yapay Yaprak Yeni Bir Işık

Yapay Yaprak

Bilim insanları yapay yaprak üreterek karbondioksiti metanole çevirmeyi başardı. Atmosferdeki karbondioksiti azaltacak buluş, sıvı yakıt maliyetlerini düşürecek.

Nature Energy isimli akademik dergide yayınlanan makaleye göre; bilim insanları, bitkilerin karbondioksiti glukoz ve oksijene dönüştürmek için fotosentezi kullanma şeklinden ilham alarak yapay yaprak üretti.

Araştırmayı yöneten Waterloo Üniversitesi’nden bir mühendislik profesörü olan Yimin Wu , “Yapay diyoruz çünkü gerçek yaprakları ve fotosentez işlemini taklit ediyor. Bir yaprak glikoz ve oksijen üretir. Biz ise metanol ve oksijen üretiyoruz.” dedi.

Küresel ısınmaya birincil sebep olan karbondioksitten metanol yapılması hem sera gazı emisyonlarını azaltacak hem de sera gazlarına sebep olan fosil yakıtların yerine geçecek.

Yapay Yaprak Reaksiyonları
Yapay Yaprak Reaksiyonları

İşlemin anahtarı, bakır oksit denilen ucuz, optimize edilmiş bir kırmızı tozdur. Mümkün olduğu kadar çok sayıda sekiz taraflı parçacık içerecek şekilde tasarlanan toz ile, belirli bir sıcaklığa ısıtılmış suya dört madde (glikoz, bakır asetat, sodyum hidroksit ve sodyum dodesil sülfat) eklendiğinde bir kimyasal reaksiyon oluştururlar.

Reaksiyon fotosentezde olduğu gibi oksijen üretirken, aynı zamanda su-toz çözeltisindeki karbondioksiti metanole dönüştürür. Bu da yapay yaprak konusunun başlamısını sağlıyor.

Araştırmadaki sonraki adımlar arasında metanol veriminin artırılması ve enerji santralleri, taşıtlar ve petrol sondajı gibi büyük sera gazı kaynaklarından toplanan karbon dioksiti dönüştürmek için patentli işlemin ticarileştirilmesi yer alıyor. Bu teknoloji ile yakıt üretiminde verimliliğin yüzde 10 arttığı belirtildi.

Wu, “Bu keşifin oyunu değiştirme potansiyeli konusunda son derece heyecanlıyım. İklim değişikliği acil bir sorundur ve alternatif bir yakıt oluştururken aynı zamanda karbondioksit emisyonunu azaltmaya yardımcı olabiliriz.” dedi.

Yapay yaprak birkaç yıl içinde ticari kullanıma sunulacak.

Bir cevap yazın