Karnitin (yağ yakıcı) nedir?

karnitin

Hardline Nutrition Yetkilileri, Mineral kaybının önlenmesi ve kemik yoğunluğunun artması adına doktor tavsiyesi ile karnitin önerilmektedirler. Karnitin için; kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri mevcuttur” ifadelerini kullandılar.

Karnitinin besine duyulan açlık hissini bastırarak kişilerin daha az gıda tüketmesine yardımcı olduğunu söyleyen Hardline Nutrition Yetkilileri, “Karnitin yapılan araştırmalarda herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. The European Food Safety Authority (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), L-karnitinin gıda takviyelerinin günlük 2 grama kadar alınmasının güvenli olduğuna dair bir sonuca varmıştır” şeklinde konuştular.

Büşra Sözen :“Karnitin ürünlerinin spor ile birlikte yağ yakımını desteklemek isteyen kişiler için, vücuttaki besinlerin ve depolanan yağların enerjiye dönüşmesine yardımcı olması adına düzenli spor veya yoğun fiziksel aktiviteyle birlikte kullanımı önerilmektedir” diyen Hardline Nutrition Yetkilileri, “Mineral kaybının önlenmesi ve kemik yoğunluğunun artması adına doktor tavsiyesi ile karnitin önerilmektedir. Karnitinin kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri mevcuttur” ifadelerini kullandılar.

Karnitin nedir? Ne işe yarar? 

L-karnitin vücut tarafından sentezlenen bir amino asittir. Öncü iki esansiyel amino asit olan lizin-metionin ve kofaktörler (C, B3, B6 ve Demir) yeterli miktarda bulunduğunda vücut tarafından sentezlenebilir. Bu besin öğelerinden herhangi birinin az olması, vücudun l-karnitin üretme kabiliyetini kısıtlayabilir.
Ana metabolik fonksiyonu, uzun zincirli yağ asitlerini yağ depolarının enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için mitokondrinin matriks kısmına getirmesidir. Bu sayede vücutta depolanan yağın enerjiye dönüşmesi için taşıma işlemi gerçekleşmiş olur.
2015 ve 2016 yıllarında yapılan araştırmalar sonucu l-karnitin‘in performans artışı sağladığı yönündeki hipotezlerin doğru olduğu görülmektedir. . Bunun başlıca sebebi yağ yakımı ve oksijen kullanım kapasitesi üzerindeki olumlu etkisidir. Ayrıca l-karnitin ek gıdasının, serbest radikallerin üretiminin, doku hasarının ve antrenman sonrası kas ağrılarının azalmasında etkili olduğu saptamışlardır.

Farkında olunmasa da l-karntin diyetimizin bir parçasıdır. Gıdaların çoğunda farklı oranlarda bulunmakta ve gün içerisinde devamlı olarak tüketilmektedir. Kırmızı et (örneğin: kuzu eti, geyik eti ve dana eti) l-karntin açısından zengindir. Balık, kümes hayvanları, süt ve anne sütü daha küçük miktarlarda da içerirken, bitkisel besinler yok denecek kadar az miktarlarda l-karntin içermektedirler. Vejetaryen diyet, hem l-karntin hem de  üretilmesini sağlayan öncü bileşenler açısından oldukça fakirdir. The American Journal of Clinical Nutrition ‘da yayınlanan araştırma sonucu vejetaryen bireylerin, kanlarında daha düşük seviyede l-karntin içerdiği ortaya konmuştur. Bu sebeple karnetin vejetaryen kullanımına uygundur.

Anne sütü karntin içermektedir. Ek gıdaya geçilen bebeklerde yetersiz l-karntin alımı plazma içi miktarı azaltarak beta- oksidasyonu ve nitrojen dengesinde sorunlar oluşturabilmektedir. Bu sebeple Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği bebek devam gıdalarında anne sütünde olduğu kadar l-karntin içermesi gerektiğini belirtmişlerdir. Bu sebeple bebek mamalarının içerisinde bulunmak zorundadır.
Mineral kaybının önlenmesi ve kemik yoğunluğunun artması adına doktor tavsiyesi ile karntin önerilmektedir. Ayrıca kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri mevcuttur.

Karnitin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? (Tam olarak ne amaçla kullanılmaktadır?)

• Besine duyulan açlık hissini bastırarak kişilerin daha az gıda tüketmesine yardımcı olur.
• Vücudun yağ yakması için gerekli bileşiktir.
• Metabolizmaya olan etkisi nedeniyle antrenman performansını arttırır.
• Kemik yoğunluğunun azalmasını yavaşlatır.
• Hamilelik sürecinde doktor kontrolünde kullanılması sağlık açısından olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.

Karnitinin zararları var mı?
Yapılan araştırmalarda herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. The European Food Safety Authority (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), L-karnitin gıda takviyelerinin günlük 2 grama kadar alınmasının güvenli olduğuna dair bir sonuca varmıştır.



Hangi besinlerle desteklenmeli? Karnitin ile birlikte spor yapmak şart mı?
Karnitinin kullanımı günlük beslenme ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minareler ile desteklenmelidir.
Spor ile birlikte yağ yakımını desteklemek isteyen kişiler için, vücuttaki besinlerin ve depolanan yağların enerjiye dönüşmesine yardımcı olması adına düzenli spor gibi yoğun fiziksel aktiviteyle birlikte kullanımı nı önerirler.


Yağ yakımı dışındaki nedenlerden dolayı kullanmak isteyen bireyler için sporsuz kullanımı mevcuttur. Hamile kadınlar doktor tavsiyesi ile vücutlarındaki karnitinin seviyesini korumak, kemik ve eklem sağlığını desteklemek bireyler, L-karnitin içeren besinleri tüketmeyen vejetaryen kişiler, karnitin alımını desteklemek için kullanabilirler.

Bir cevap yazın