Microsoft, Ignite konferasında yeni ürünü Visual Studio Online‘ı halka tanıttı. Visual Studio Online ile Microsoft’un kullanıcılarına vadettiği özelliklerin başında uzun soluklu projelerde talep edilen çalışma ortamını sağlamak, yeni geliştirilen özelliklerin rahat bir şekilde prototiplere uygulanması ve en can alıcı noktası ise herhangi bir yerden Visual Studio Code, Visual Studio IDE veya tarayıcınız üzerinden çalışma ortamınıza rahat bir şekilde erişim imkanı sağlıyor.
Yapılan açıklamalar da gelişen teknoloji sektöründeki yenilikçi ihtiyaçların ve sürekli değişen trendlerin sonucunda oluşan geri bildirimler sonucunda bu fikir üzerinde çalışılmaya başlandığı belirtildi. Bu trendlere bir örnek vermek gerekirse günümüzde remote veya freelancer çalışma tipleri yaygınlaşmaya başladı, öte yandan piyasaya hızlı giriş yapmak ile ilgili çekinceleri olan geliştiriciler iş birliği ve verimliliğin arttırılması konusunda yardımcı olacak yeni teknolojileri aramaya başladı.
Visual Studio Code Remote Development yayınlandıktan sonra kullancıların geri dönüşleri sonrasında Microsoft kolları sıvayıp hızlı bir şekilde Visual Studio Online için geliştirmelere başladı. Visual Studio Code Remote Development, kullanıcılarına herhangi bir yerden oluşturulan çalışma ortamlarını yönetme işlevini sağlıyordu.
Geliştirme ortamları, Visual Studio Online için bir nevi yapı taşı görevi görmekte. İçerisinde yazılım geliştirme ile alakalı tüm işlevlerin gerçekleştirebilirsiniz: compiling, debugging vb.
Projeniz ne olursa olsun Visual Studio Online, tercih ettiğiniz geliştirme aracı üzerinden veya bir tarayıcıdan, sizin için gerekli olan tüm gereksinimleri otomatik yapılandırıyor. Tüm bu özelliklere ek olarak da bu ortamlar tam anlamıyla yapılandırılabilir düzeydeler. Yüklenmesini istediğiniz eklentileri belirleyerek özelleştirebilirsiniz. Ayrıca kendi ortamınızın tam kontrolünü elinizde tutmayı isterseniz de bunu kendi Docker dosyanızı tanımlayarak gerçekleştirebilirsiniz.
Visual Studio Online‘ın sahip olduğu tüm geliştirme ortamları Azure üzerinde barındırılıyor bu da bizlere Azure Cloud‘ın sahip olduğu tüm avantajları sağlıyor. Bu avantajların başında istediğiniz kadar (abonelik limitleri doğrultusunda) proje oluşturup işiniz bittiğinde bunları yok edebilme imkanı sağlıyor. Ayrıca hepimiz için büyük bir sorun haline gelen yüksek CPU ve RAM’i premium bir ortam yaratarak bizlere sunuyor.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Visual Studio Online 3 farklı editörü destekliyor: Visual Studio Code, Visual Studio IDE ve yükleme gerektirmeyen bir tarayıcı tabanlı editör. Bunun bizlere sağladığı avantaj ise en rahat olduğumuz aracı herhangi bir dil veya framework ile kullanabilmek.
Görünüşe göre hepimizin ihtiyacını duyduğu bağımlılık gerektirmeden istediğimiz yerden istediğimiz tool ile geliştirme imkanını fazlasıyla sağlayacak olan bu teknoloji ilerleyen günlerde adından çokça söz ettireceğe benziyor.