Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı`nın yeni yılda uygulamaya koymayı planladığı otoyol ve köprülerde ”dinamik fiyatlandırma” sistemiyle, araç geçiş ücretleri trafik yoğunluğa göre belirlenecek.
Yeni kurulacak talep yönetim sistemi ile birlikte yoğunluğunun az olması durumunda vatandaşın daha ucuza kullanması sağlanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılı içerisinde otoyol ve köprü ücretlerinin anlık değişkenlik göstereceği ”dinamik fiyatlandırma” ile ilgili çalışmalara başlayacak.
Raporda ”Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma ile talep yönetimi sistemi hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanacak” ifadesine yer verildi ve aynı zamanda “Ulaştırma sisteminin sürdürülebilirliği ve mevcut altyapının verimliliğini teminen talep yönetimi benimsenecek, ulaştırma yatırımları verimlilik odağında rasyonelleştirilecek” denildi.
TRAFİK YOĞUNLUĞUNUN AZ OLDUĞU DÖNEMLERDE DAHA UCUZA GEÇİŞ
Avrupa`da kullanılan dinamik fiyatlandırma sisteminde kullanıcıların anlık olarak kullanım talebi özel yazılımlarla ölçülüyor ve bu sistemin verileriyle geçiş ücretleri anlık olarak belirleniyor. Sistemin ülkemizde benzer şekilde çalışması bekleniyor.
Bu konuyu bir örnekle de açıklamamız gerekirse; mevcut durumda zaman dilimi fark etmeksizin Osman Gazi Köprüsü’nden geçen bir otomobil 103 TL ödüyor. Yeni sisteme göre ise yoğunluğun olduğu bir otomobil 103 TL ödeyecekken bayram yoğunluğun olmadığı dönemde az ödeme yaparak kullanabiliyor olacak.
Raporda aynı zamanda karayollarına ilişkin yapılacak çalışmalarla da ilgili kararlara yer verildi. Karayolu ağında bakım ve onarım hizmetlerinin ağırlıklı olarak performans esaslı sözleşmelerle yürütülmesi için gerekl düzenlemelerle ilgili çalışmalar yaplıacak. Daha güvenli sürüş olabilmesi için İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olacağı yeni yapılanmada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da yer alacak..
Konunun detayları için CNN sayfasına göz atabilirsiniz.